Farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayanların çocuk özlemini bir nebzede olsa giderme yollarından birisi, evlat edinmeleridir. Çocuk özlemi çeken birçok insanın yanı sıra, yine çeşitli nedenlere anne babasından ayrı olan birçok çocuğun olması, devletlerin evlat edinme konusunda düzenlemeler yapmasına neden olmuştur. Yazımızın devamında evlat edinme şartları nelerdir? Sorusuna cevap verirken, evlat edinme hakkında çok detaylı bilgilere de yer verdik.
Birlikte (eşlerin) evlat edinme şartları nelerdir?
Eşlerin evlat edinebileceği gibi, evli olmayıp 30 yaş ve üzerinde bulunan kişilerinde evlatlık alma hakları bulunmaktadır. Tek başına evlat edinme şartları, aşağıdaki gibidir.
Bir çocuğu evlat edinmenin, evlat edinme şartları sağlanması halinde iki yolu bulunmaktadır. Bu yollar, şu şekildedir.
Bu şekilde evlat edinmelerde, Aile mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Bu mahkemeden sonra ise, Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından iki taraf içinde araştırma yapılması gerekmektedir. Çocuk Esirgeme Kurumunun yaptığı araştırma neticesinde hazırlamış olduğu raporu, Aile Mahkemesine sunması gerekmektedir. Bu rapordan sonra son kararı, hakim vererek davayı karara bağlar.
Evlat edinme yolları arasındaki yer alan ikinci yöntem ise, günümüzde en sık tercih edilen yöntem olarak devlet kurumlarından evlat edinmektir. Bunun için yukarıda verdiğimiz birlikte evlat edinme şartları nelerdir? Sorusunun cevaplarının ve tek başına evlat edinme şartlarının sağlanması gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler, çocuk esirgeme kurumlarına başvuru yaparak evlat edinmeleri mümkündür.
Bu şartlarda evlat edinen kimseler, koruyucu aile olarak adlandırılmaktadır.
Koruyucu aile, öz aileleri tarafından bakımı yapılamayan veya herhangi bir nedenle terk edilmiş, ailesini kaybetmiş çocukların belirli şartlar sağlanarak evlatlık edinilmeleridir.
Gerekli şartların sağlanması halinde, kişiler birden fazla çocuğu evlatlık edinme hakkına sahiptirler. Evlat edinme konusunda en sık sorulan sorulardan birisi de, eşler ayrı ayrı evlat edinebilir mi? sorusudur. Yasalar gereği eşlerin birlikte evlat edinmelerine engel bir durum olduğunu kanıtlamaları halinde, birbirinden bağımsız olarak evlat edinmeleri mümkündür. Bunun haricinde eşlerin, birbirinden bağımsız olarak evlat edinmelerine imkan tanınmamaktadır.
Evlat edinmek için, illerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birimlerine başvurulması gerekmektedir.
Başvuru yaparken kişinin yukarıda belirtilen evlat edinme şartlarını sağladığını gösteren tüm bilgi ve belgeleri, başvuru esnasında vermesi zorunludur. Mahkeme kararı ile evlat edinmelerde, karar örneği dosyalar arasında olmalıdır. Evlat edinebilmek için, Çocuk Esirgeme kurumlarından bilgi alınabilir. Bunun dışında Alo 183 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı telefon destek hattından, bilgi alınması da mümkündür.